Ziekenhuiszorg thuis: goed voor patiënt, maar niet goedkoop

Het ziekenhuis verplaatsen naar thuis: dé oplossing om kosten te besparten binnen de zorg? Ja en nee...

Het ziekenhuis verplaatsen naar thuis: dé oplossing binnen de zorg? Ja en nee, volgens de zorgeconoom Wim Groot. Veel ziekenhuis sturen patiënten na hun behandeling snel naar huis om daar te herstellen. Ligdagen zijn immers kostbaar. Enerzijds is zorg in de thuissituatie goed voor de patiënt. Anderzijds hangt er ook een (hoog) prijskaartje aan. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van thuis ziekenhuiszorg op een rijtje.


Thuis verzorgen vaak niet goedkoper

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is ziekenhuiszorg thuis niet goedkoper dan dezelfde zorg in een ziekenhuis. Volgens Groot blijft deze vorm van zorg doorgaans onder de ziekenhuiszorg vallen. Het gaat dus om ziekenhuiszorg, maar dan thuis. Waar een verzorger in een ziekenhuis meerdere patiënten in een uur kan verzorgen, is dit bij mensen thuis niet mogelijk. En gaat veel tijd verloren door het reizen.

Besparen op onrealistisch

Dat neemt niet weg dat ziekenhuizen er nog vaak vanuit gaan dat ziekenhuiszorg thuis goedkoper is. Of zelfs dat er miljoenen mee bespaard zouden kunnen worden. Geen realistisch beeld, aldus Wim Groot. De begrote besparingen worden maar al te vaak niet gerealiseerd. Logisch ook, want in tegenstelling tot bedrijven ervaren ziekenhuizen een beperkte druk om te vernieuwen en goedkoper diensten te leveren. De klanten blijven immers toch wel komen. Ook het veelgebruikte argument dat ziekenhuizen bedden overhouden, kan volgens Groot de prullenbak in. De vrijgekomen bedden worden maar al te vaak gevuld met andere dure ziekenhuiszorg.

Voordelen zorg thuis

Ziekenhuiszorg thuis is dus niet goedkoper dan gewoon in het ziekenhuis. Afschaffen dus maar? Nee, dat ook weer niet. Volgens Groot heeft het wel degelijk voordelen voor de patiënt. Thuis kan er bijvoorbeeld strak gemonitord en dus ook eerder ingegrepen worden door familieleden of buren. Dat alleen al is een belangrijke reden om ermee door te gaan. Ook is het fijner voor de patiënt om in een vertrouwde omgeving te herstellen.

Vreemde mentaliteit

Ziekenhuizen krijgen meestal geen extra geld voor die vernieuwende thuisbehandelingen. Maar als het aan Groot ligt, moeten ze dat ook niet verwachten. In het bedrijfsleven is het immers ook gebruikelijk om eerst geld te besparen en dat vervolgens in te zetten om nieuwe projecten te realiseren. De zorgeconoom spreekt in dat opzicht van een "vreemde mentaliteit" in de zorg.

Als het aan Groot ligt, mogen ziekenhuizen best wat economischer gaan denken. Ook als ze geen extra geld krijgen, blijft ziekenzorg thuis een waardevolle investering. Het is namelijk goed voor de patiënt. Bovendien kan ziekenhuiszorg in combinatie met technologisering helpen om de huidige personeelsproblemen in de zorg het hoofd te bieden.

Ziekenhuiszorg optimaliseren

Kan uw zorgbedrijf wel wat hulp gebruiken in het omgaan met organisatorische, technologische of administratieve uitdagingen bij thuis ziekenhuiszorg verlenen? Neem dan contact op met Zorgzorro! Wij hebben de professionals om u hierbij te ondersteunen.

Neem contact met ons op

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie