Wet zorg en dwang uitvoeren tijdens COVID-19?
Hoe moet er nu, in de coronatijd, precies worden omgegaan met de Wet zorg en dwang? Wij geven je een uitleg.
Onder normale omstandigheden wordt het stappenplan van de Wet zorg en dwang (Wzd) gehanteerd voor het bepalen van de stappen die moeten worden gezet bij het beoordelen van de noodzakelijkheid van onvrijwillige zorg. Door de coronacrisis zijn de omstandigheden niet langer normaal te noemen en moet er vaker worden afgeweken van dit stappenplan.

Hoe moet er nu, in de coronatijd, precies worden omgegaan met de Wet zorg en dwang? Zorgzorro geeft je hier meer informatie over.

De Wet zorg en dwang en het stappenplan

De Wzd is bedoeld voor het goed regelen van de rechten van mensen bij een onvrijwillige opname of bij onvrijwillige zorg. Hierbij gaat het in de regel om mensen met een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie, of een verstandelijke beperking. Het stappenplan van de Wzd is er om vast te stellen of onvrijwillige opname of zorg noodzakelijk is. De zorgverantwoordelijke beoordeelt dit door het stappenplan uit te voeren. Dit stappenplan, waarin ook omschreven staat welke deskundigen moeten worden betrokken bij de uitvoering, zorgt dus uiteindelijk voor een correcte beoordeling. Door de coronacrisis moet er vaker geheel of gedeeltelijk van het stappenplan worden afgeweken. 

Wzd stappenplan bij collectieve maatregelen

We hebben tegenwoordig vaak te maken met collectieve maatregelen. Hierbij kan worden gedacht aan beperkingen in het gebruik van openbare ruimten binnen een zorginstelling of het beperken van bezoeken aan cliënten. Het Wzd stappenplan is niet van toepassing wanneer collectieve maatregelen worden genomen op basis van richtlijnen en adviezen van het RIVM. Daarnaast wordt het stappenplan ook niet langer toegepast wanneer collectieve maatregelen worden genomen op basis van de MCCB, ook wel de ministeriële commissie crisisbeheersing. Het spreekt voor zich dat persoonsgerichte zorg wel zo veel mogelijk behouden moet blijven.

Wzd stappenplan bij individuele maatregelen

In geval van individuele (dwang)maatregelen wordt er anders gehandeld in deze coronatijd. Het Wzd stappenplan kan worden uitgevoerd, maar het is mogelijk om hier geheel of deels van af te wijken. Zorgprofessionals zijn in dit geval zelf verantwoordelijk voor het maken van de juiste professionele afwegingen. Er moet worden beoordeeld welke zorg voor de betreffende cliënt het best passend is op dat moment. Het is dus toegestaan om af te wijken van het standaard stappenplan, echter, hier moet wel een goede reden voor zijn.
 
Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om capaciteitsproblemen of onderbezetting door corona, maar ook om het niet kunnen inzetten van externe deskundigen door de coronacrisis. Wanneer er wordt afgeweken van het Wzd stappenplan, dan moeten de gemaakte afwegingen zo veel mogelijk in het cliëntdossier worden genoteerd.

Vertrouwen op de juiste interim zorgprofessional

Wanneer jouw organisatie of instelling behoefte heeft aan een ervaren zorgprofessional, dan kunt je altijd bij Zorgzorro terecht. Wij werken uitsluitend met gediplomeerde en gecertificeerde professionals waar je op kunt vertrouwen, ook in deze lastige coronatijd, waarin er soms geheel of gedeeltelijk moet worden afgeweken van de standaard procedures. Wil je meer weten of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie of instelling? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij informeren en adviseren je graag. 

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie binnen de zorg