Wet DBA in de zorg: let op de contractconstructie
De Wet DBA: ook van toepassing op professionals in de zorg. Huur correct een zzp'er in.
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) zou op 1 januari 2018 actief worden. Al eerder zou deze wet de welbekende VAR voor zzp’ers vervangen, echter, door de negatieve effecten voor de professionals werd besloten om de wet uit te stellen naar begin 2018. De Wet DBA is ook van toepassing op professionals in de zorg. Hoe kun je als opdrachtgever er zeker van zijn dat je een zzp'er op de juiste manier inhuurt? In dit blog leggen wij je uit wat je juiste contractconstructie is.

De Wet DBA wederom uitgesteld

Volgens de Wet DBA mag de Belastingdienst boetes uitdelen aan zzp’ers en opdrachtgevers die duidelijk een relatie van werknemer/werkgever hebben. Zzp’ers die (bijna) uitsluitend voor één opdrachtgever werken zijn volgens de Belastingdienst eigenlijk gewoon in loondienst bij de betreffende opdrachtgever. Dit is niet toegestaan. De Belastingdienst mag bij ingang van de Wet DBA dus boetes geven aan partijen die zich hier schuldig aan maken. De Belastingdienst zal er nog even geduld mee moeten hebben. De Wet DBA is namelijk door het kabinet wederom uitgesteld, nu naar 1 juli 2018.

De contractconstructie

De contractconstructie is heel belangrijk wanneer de Wet DBA actief is. Het is namelijk zo dat het contract zich niet als arbeidsovereenkomst mag kwalificeren. Contractconstructies die zich zouden kunnen kwalificeren als arbeidscontract zijn zogenaamd niet ‘DBA-proof’ en kunnen boetes opleveren.

Pas op met de driehoeksrelatie

Het is belangrijk om extra op te letten bij een driehoeksrelatie. Het gaat hierbij om de relatie tussen de opdrachtgever, de opdrachtnemer en de intermediair. Wanneer er sprake van een driehoeksrelatie is, dan is de zzp'er vaak in de ogen van de Belastingdienst in dienst van de opdrachtgever. De traditionele driehoeksrelatie kan nare gevolgen hebben en moet je dus altijd zien te voorkomen.

Juiste manier zzp’er inhuren

De juiste manier van een zzp'er inhuren in de hierboven genoemde situatie is via een tussenkomstmodel. Hierbij is de intermediair juridisch opdrachtgever van de zzp’er. De zzp‘er sluit zelf geen overeenkomst met de opdrachtgever van de intermediair. Op die manier is er dus geen direct dienstverband tussen de opdrachtgever en de zzp'er.

Binnen Zorgzorro is geen sprake van een driehoeksrelatie. In geval van een 'match' worden verdere afspraken rechtstreeks gemaakt tussen de opdrachtgever en de professional.

Professional inhuren?

Heb je een zorgprofessional nodig en wil je op de juiste manier een zzp’er inhuren, ook wanneer straks de Wet DBA actief is? Dan ben je welkom bij Zorgzorro. Je kunt rekenen op gediplomeerde en gecertificeerde professionals zonder risico op boetes van de Belastingdienst. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie