Goed voorraadbeheer bespaart zorginstellingen geld
Zorg voor goed voorraadbeheer. Dit kan een flinke kostenbesparing opleveren.
Voor zorginstellingen is het belangrijk om te zorgen voor goed voorraadbeheer. Dit kan namelijk zorgen voor een flinke kostenbesparing. Wanneer de voorraad onvoldoende of op de verkeerde wijze wordt beheerd, dan zorgt dit voor onnodige uitgaven en onnodig verlies van zaken.

Je hebt dan op de eerste plaats te maken met zaken die onnodig worden ingekocht, maar anderzijds heb je ook te maken met zaken die moeten worden weggegooid omdat zij te lang hebben staan te verstoffen in het magazijn. Dergelijke faalkosten kunnen worden voorkomen door te zorgen voor een goed voorraadbeheer.

Voorraadbeheer wordt snel vergeten

De primaire taak van een zorginstelling is het verlenen van de best mogelijke zorg. En er zijn nog veel meer andere taken die voorrang hebben op het voorraadbeheer. Hierdoor wordt het voorraadbeheer snel vergeten of wordt er al snel van uitgegaan dat het ‘wel goed is zo’. Er worden wekelijks of maandelijks structurele leveringen ontvangen, zonder dat er nog wordt gekeken of dit nog wel echt nodig is.

Hierdoor gaan de voorraden op den duur scheeflopen en ontstaat er een flinke kostenpost die onnodig is. Kijk naar de breedte en diepte van je assortiment, heb je al die verschillende “smaken” nodig? Hou niet teveel voorraad aan als de leverancier dagelijks komt leveren. Ook voorraad houden kost jouw organisatie geld.

Aandachtpunten bij inkoop

Een heel belangrijk aandachtspunt is de zogenaamde ‘dode voorraad’. Zaken die zijn ingekocht en soms nog altijd structureel ingekocht worden, die gewoonweg blijven liggen. Deze dode voorraden moeten worden opgeruimd en structurele bestellingen moeten worden geschrapt. Daarnaast is ook het moment van nieuwe aanlevering een belangrijk aandachtspunt. Voorspel samen met de gebruiker het gebruik en zet niet teveel op voorraad. Als je een bestelsysteem hebt; stel je minimale voorraad goed in.
 
Een goede planning kan ervoor zorgen dat het voorraadbeheer aanzienlijk effectiever verloopt. Tot slot is het aan te raden om één of meerdere personen aan te stellen voor het doen van bestellingen. Wanneer iedereen zaken kan bestellen en het operationele inkoopproces is niet goed ingericht, dan ontstaan er al snel problemen met de voorraden.
 

Meer aandacht voor voorraadbeheer?

Een goed voorraadbeheer kan dus een behoorlijke kostenbesparing opleveren. Binnen het Zorgzorro netwerk hebben wij uitstekende contacten lopen met een aantal professionals c.q. organisaties die gespecialiseerd zijn in inkopen. Dit gaat van verbruiksartikelen, personeel tot IT-systemen.
 
Wil jij in jouw zorginstelling effectief aan de slag met voorraadbeheer en zoek je een goede professional om je hierin te ondersteunen? Dan vind je deze professional bij Zorgzorro. Bekijk online onze mogelijkheden of neem eens contact met ons op.

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie