Verpleegkundigen missen kennis over ouderenzorg
Het ontbreekt verpleegkundigen uit de ouderenzorg vaak aan kennis, zo blijkt uit een grootschalige studie die werd gepubliceerd in TvZ.
Het ontbreekt verpleegkundigen uit de ouderenzorg vaak aan kennis, zo blijkt uit een grootschalige studie die werd gepubliceerd in TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap. Ruim een derde van alle verpleegkundigen beschikt over een te laag kennisniveau om goede zorg te kunnen bieden aan patiënten van 70 jaar en ouder.

Betere samenwerking tussen ziekenhuizen en verpleegkundigen onderling moet het kennisniveau verhogen, zo concluderen de onderzoekers. In dit blog bespreken we de uitkomsten van het onderzoek.

Bijna tweeduizend verpleegkundigen

De grootschalige studie onder verpleegkundigen in de ouderenzorg vond plaats onder de leiding van verpleegkundige Christel Derks, die verbonden is aan het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Ze werkte daarbij samen met onderzoekers van het Deventer Ziekenhuis en het Máxima Medisch Centrum.

Bijna tweeduizend verpleegkundigen die werkzaam zijn in tien topklinische Nederlandse ziekenhuizen maakten deel uit van het onderzoek. De deelnemende ziekenhuizen maken allen deel uit van het RENursE Consortium, een samenwerkingsverband waarin wetenschap, educatie en de verpleegkundige praktijk met elkaar verbonden worden. 

Gebrekkig kennisniveau onder verpleegkundigen

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat teveel verpleegkundigen in de ouderenzorg een gebrekkig kennisniveau hebben. Zo scoren ze onvoldoende tot gemiddeld wanneer het om kennis van de mentale, fysieke en sociale aspecten van veroudering gaat. Gemiddeld scoren verpleegkundigen met het rapportcijfer 6.8 een ruim voldoende, maar ruim een kwart behaalde een 5.5 of lager. 78.8 procent van de hbo-verpleegkundigen wist een voldoende te behalen, tegenover 69.1 procent van de mbo’ers.

Oorzaken van gebrekkig kennisniveau

Het matige kennisniveau kent verschillende oorzaken. Zo vindt een deel van de verpleegkundigen het aantrekkelijk om voor oudere patiënten te zorgen. Men vindt dat ouderen vaak klagen en niet flexibel zijn. Daardoor voelen de verpleegkundigen zich onwennig. Opvallend is dat het kennisniveau per team sterk blijkt te verschillen. Het ene team heeft veel meer kennis dan het andere. De onderzoekers stellen dat dit zeker van invloed is op de kwaliteit van de patiëntenzorg. 

Samenwerken en kennis delen als oplossing

Samenwerking tussen ziekenhuizen is noodzakelijk om het kennisniveau onder verpleegkundigen in de ouderenzorg te verhogen. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld onderdelen vergelijken en verbeteren en samen nieuwe scholingstrajecten gaan ontwikkelen via bijvoorbeeld een e-learning omgeving. Bovendien moeten verpleegkundigen vaker hun kennis delen met collega’s. Oudere en meer ervaren verpleegkundigen kunnen als experts op de afdeling hun jongere collega’s helpen.

Ouderenzorg advies

Ben je manager of bestuurder bij een ouderenzorg organisatie en loopt niet alles gesmeerd? Zorgzorro heeft dé ervaring en kennis om je organisatie en team in de juiste richting te sturen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie