9 Tips bij het verwerken van rouw in crisistijd
In veel oudereninstellingen en in ziekenhuizen zijn in korte tijd veel mensen overleden. Dit is vaak voor jou als zorgprofessional een emotionele gebeurtenis.
Alles is anders in coronatijd, zelfs het rouwen waar we doorheen moeten wanneer een dierbare komt te overlijden. In veel oudereninstellingen en in ziekenhuizen zijn in korte tijd veel mensen overleden. Dit is vaak voor jou als zorgprofessional een emotionele gebeurtenis.
 
In deze tijd is het niet altijd mogelijk om afscheid te nemen en een laatste eer te bewijzen zoals je gewoonlijk zou willen doen. Dit maakt het rouwproces voor velen erg lastig. Zorgzorro biedt 9 handige tips bij het verwerken van rouw in deze crisistijd.

1. Blijf voelen

Het is belangrijk om je niet af te sluiten. Wegstoppen is slechts een tijdelijke ‘oplossing’. Blijf voelen. Let regelmatig op je ademhaling en snuif de frisse lucht een paar keer diep in. Voel je lichaam en alle emoties die daar op dat moment in te vinden zijn.

2. Geef aan wat je nodig hebt

Bedenk je dat het helemaal niet erg is om ergens naar te vragen als je hulp nodig hebt. Het is juist goed om duidelijk aan te geven wat jij nu nodig hebt. Iedereen beleeft een rouwproces anders en voor anderen is het soms lastig in te schatten waar jouw behoeften liggen. Wil je gezelschap? Heb je misschien tijd voor jezelf nodig of juist behoefte aan een luisterend oor? Geef het duidelijk aan bij je teammanager.  

3. Verzamel energie

We hebben allemaal dingen in ons leven die ons energie geven. Dit kunnen de kinderen of huisdieren zijn, dit kan een hobby zijn of bijvoorbeeld sporten. Zorg dat je voldoende doet van dat waar jij energie van krijgt. Rouwen kost namelijk erg veel energie en het is belangrijk om je energie op peil te houden.

4. Deel wat je denkt en voelt

Gedeelde smart. Het klinkt cliché, maar het is waar. Het is voor je rouwproces heel goed om je gevoelens, je angsten, je zorgen en je ervaringen te delen met anderen. Dit hoeft niet in een fysiek gesprek te zijn, maar kan ook door middel van een berichtje of een video.

5. Verzamel herinneringen

Samenkomen voor een mooie uitvaart, waarbij vaak fijne anekdotes worden verteld, moet in deze tijd vaak op een andere manier georganiseerd. Toch is het juist ook heel belangrijk om te horen welke herinneringen anderen hebben met de overleden dierbare. Vraag anderen om deze herinneringen voor je op te schrijven of in te spreken.

6. Zorg goed voor jezelf

Wanneer je verdrietig bent is het heel verleidelijk om minder goed voor jezelf te zorgen. Rouwen vraagt veel van je, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is juist daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Geef je lichaam wat meer aandacht, zorg voor een goede nachtrust, eet en drink voldoende. Verwen jezelf eens, bijvoorbeeld met iets lekkers of met een fijn verzorgingsproduct.

7. Kijk een ander eens goed aan

Ogen zijn de spiegel van de ziel, zeggen ze. Er is veel wat je kunt ontdekken in de ogen van een ander, en een ander kan veel in jouw ogen aflezen. Bezoek iemand die je dierbaar is en kijk elkaar eens goed in de ogen zonder iets tegen elkaar te zeggen. Soms kan dit meer troost bieden dan 1.000 woorden kunnen doen.

8. Spreek een handeling met elkaar af

Je hebt mensen om je heen die ook in de rouw zijn. Het is belangrijk om samen te zijn en het gevoel samen te delen, maar er zijn beperkingen waar we ons aan moeten houden. Dit betekent niet dat je helemaal niets samen kunt ondernemen. Spreek met elkaar af om op hetzelfde moment een kaarsje aan te steken, een bepaald lied te luisteren of een foto naar elkaar te sturen. Ook dat zijn waardevolle momenten van samen zijn voor een goede verwerking met elkaar.

9. Gun jezelf de tijd

Wanneer je in een rouwproces zit, dan lijkt het vaak alsof er meer tegenzit dan gewoonlijk. Je hebt een korter lontje en je voelt je vaker verdrietig, angstig en machteloos. Soms levert dit extra frustratie op, vooral omdat je teleurgesteld raakt in jezelf. Voorkom dit en gun jezelf de tijd om te rouwen. Een rouwproces kent geen tijdslimiet.

Rouwverwerking in de zorg

Medewerkers in de zorg krijgen nu ook meer met rouw te maken dan gewoonlijk. Ook zij hebben vaak extra aandacht nodig om alles te kunnen verwerken en weer goed door te kunnen. Heeft jouw zorginstelling behoefte aan de ondersteuning van een interim zorgprofessional? Bekijk dan eens de mogelijkheden die Zorgzorro kan bieden. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of advies.

 

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie