7 Tips om je team op afstand te motiveren
Zorgzorro geeft graag 7 tips om teams op afstand te motiveren, zodat je vast kunt houden aan de onderlinge verbondenheid en betrokkenheid.
Een team op afstand leiding geven, inspireren, motiveren en coachen. Het is niet eenvoudig! Niet eerder hebben we hiermee te maken gehad en veel organisaties hebben moeite met het bieden van de juiste motivatie aan teams die ineens op afstand moeten werken. De verbinding gaat ineens verloren en dat zorgt ervoor dat prestaties achteruit gaan. Dit moet natuurlijk voorkomen worden.

Zorgzorro geeft graag 7 tips om teams op afstand te motiveren, zodat je vast kunt houden aan de onderlinge verbondenheid en betrokkenheid.

1. Houd vast aan ‘tradities’

Waren er eerder tradities die nu niet door kunnen gaan, zoals een vrijdagmiddagborrel of eens per maand samen lunchen? Probeer deze tradities op aangepaste wijze weer in te voeren. Kom online samen met een borreltje op de vrijdagmiddag of stuur medewerkers een lunch toe om gezamenlijk te nuttigen via een online samenkomst.

2. Breng teamleden regelmatig samen

Leden van teams hechten vaak veel waarde aan de interactie met collega’s. Het even praten over ‘niets’ of juist even het doornemen van die moeilijke momenten, die in de zorg vaak voorkomen. Veel zorgmedewerkers missen het sociale contact met collega’s nog het meest in deze tijd. Breng teamleden van teams regelmatig online samen voor een sociaal onderonsje. Zo blijft ook de teamspirit beter behouden.

3. Stel regels voor thuis werken op

Wanneer teams gewoon buiten de deur werken, of op kantoor actief zijn, dan houden zij zich aan werktijden en pauzetijden. Dit is veel lastiger in de thuisomgeving. Zorgmedewerkers hebben eerder het gevoel zichzelf éxtra te moeten bewijzen nu er niemand is die over de schouder meekijkt. Hierdoor is het vaak verleidelijk om pauzes over te slaan of meer uren te werken dan gewoonlijk het geval is. Stel duidelijke regels voor thuis werken op. Maak duidelijk dat werktijden en pauzetijden gelijk blijven en dat er niet wordt verwacht dat er extra uren worden gewerkt. Zo voorkom je dat de werkstress zich op gaat bouwen tot ongezonde niveaus.

4. Bied de nodige emotionele steun en begeleiding

Veel mensen die ineens thuis werken, ongeacht de branche waarin zij actief zijn, voelen zich minder gelukkig. Het duurt allemaal veel langer dan we vooraf hadden verwacht en er is ook nog geen moment om echt naartoe te kunnen leven. We weten niet wanneer we weer kunnen werken zoals we gewend waren. Er zijn medewerkers die zich neerslachtig voelen, depressief of eenzaam. Er zijn ook medewerkers die zich regelmatig radeloos voelen, bijvoorbeeld omdat zij ook te maken hebben met kinderen die thuis schoolwerk moeten doen of met een partner die ook thuis moet werken. Bied de nodige emotionele steun door af en toe het initiatief te nemen voor een gesprekje. Merk je dat het niet goed gaat met een zorgmedewerker? Dan is het goed om de juiste professionele begeleiding aan te bieden.

5. Zorg voor een gezonde thuiswerkplek

Er zullen medewerkers zijn die thuis gewoon kunnen plaatsnemen aan een goed bureau, op een ergonomische bureaustoel en met een goede computer of laptop voor zich. Helaas geldt dit niet voor alle medewerkers. Mogelijk zijn er medewerkers die gedwongen aan de keukentafel moeten werken of, erger nog, op de bank. Bekijk eens wat je kunt betekenen voor medewerkers die thuis geen goede werkplek hebben. Kun je wellicht een werkplek realiseren voor deze medewerker, bijvoorbeeld door meubilair te leen te geven?

6. Mogelijkheden tot het gebruik van de juiste tools

Controleer eens welke mogelijkheden er zijn voor het gebruik van tools en ontdek welke tools het meest geschikt zijn voor jouw team. Welke projectmanagement tool is voor hen perfect om te gebruiken? Aan wat voor samenwerkingstools hebben zij behoefte? Misschien is Bluejeans wel een goede optie of kun je beter kiezen voor het gebruik van Microsoft Teams. Ga alle mogelijkheden eens na en zorg ervoor dat jouw teamleden gebruik kunnen maken van de juiste tools voor samenwerking en projectmanagement.

7. Sluit de dag of week samen af

Het is goed om elke dag of aan het einde van de week, het liefst aan het einde van de werkdag, even een online momentje samen te plannen. Teamleden kunnen zo onderling hun dag / week bespreken, eventuele issues op tafel leggen en ideeën met elkaar doornemen. De teamleden blijven op deze manier ook op de hoogte van wat er allemaal vanuit het team als geheel gebeurt en waar iedereen zich mee bezighoudt. Dit zorgt voor meer motivatie en daar hebben we in deze tijd eigenlijk allemaal behoefte aan. Maak er een soort digitale VriMiBo van met snacks en een drankje.

De juiste aanvulling op jouw team

Heeft jouw team een goede interim zorgprofessional nodig? Dan vind je deze bij Zorgzorro. Wij werken uitsluitend met ervaren, goed opgeleide, gediplomeerde zorgprofessionals. Heb jij een specifieke arbeidskracht nodig binnen jouw team? Wij matchen jou aan de juiste zorgprofessional. Bekijk al onze mogelijkheden online of neem eens vrijblijvend contact met ons op.

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie