5 Tips om discriminatie in de zorg te verminderen
Heb je in jouw zorginstelling ook te maken met discriminatie? In dit artikel geven wij vijf tips om discriminatie in de zorg te verminderen.

Discriminatie in de zorg komt helaas regelmatig voor. Uit onderzoek onder de leden van het landelijk panel Psychisch Gezien blijkt dat maar liefst 78 procent zich wel eens gediscrimineerd heeft gevoeld. Dit zijn patiënten met een psychische aandoening, maar ook discriminatie op basis van afkomst, leeftijd en sekse komt voor.

Heb je in jouw zorginstelling ook te maken met discriminatie? In dit artikel geven wij vijf tips om discriminatie in de zorg te verminderen. Maak het bespreekbaar met je manager en onderneem actie.

Tip 1: Doe meer dan praten alleen

We vallen meteen met de deur in huis: je moet zeker nooit of te nimmer de ruimte geven aan vooroordelen. In buurten gebeurt het regelmatig dat een groep bij elkaar wordt gezet om te praten over de groep die zij discrimineren. De gedachte is dat hun mening nog bijgesteld kan worden, maar vaak gebeurt het tegenovergestelde. Ook in de zorg moet in het geval van discriminatie veel meer gebeuren dan gesprekken alleen. Degene die discrimineert moet goed duidelijk gemaakt worden dat wat hij of zij doet niet gewenst is. 

Tip 2: Versterk empathische gevoelens

Hoewel alleen een gesprek niet voldoende is, draagt goede communicatie zeker bij aan het verminderen van discriminatie in de zorg. Je zou bijvoorbeeld een presentatie kunnen organiseren waarbij je iemand uitnodigt over wie vooroordelen bestaan. Door bijvoorbeeld een vluchteling aan een groep mensen zijn of haar levensverhaal te laten vertellen versterk je empathische gevoelens. In de zorg zou je iemand met een lichamelijke beperking over zijn of haar ervaringen kunnen laten vertellen. 

Tip 3: Zorg voor professionaliteit

Steeds vaker worden er in Nederland gedragscodes opgesteld om discriminatie op de werkvloer te verminderen. Zo heeft het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) de zogeheten ‘zakelijke collegialiteit’ ingesteld. Een soortgelijke gedragscode kan ook in de zorg worden gebruikt. Hou het professioneel op de werkvloer en vraag collega’s niet naar hun religieuze achtergrond, politieke opvattingen of seksuele voorkeur. 

Tip 4: Spreek een collega aan op zijn of haar gedrag

Heb je het gevoel dat een collega in de zorg discrimineert, ondanks de gedragscode? Spreek hem of haar dan aan op dit gedrag. Een methode om discriminatie te verminderen is dat je mensen wijst op ‘moreel gedrag’ en dat het belangrijk is om goed te doen. Vertel bijvoorbeeld over een goede vriend die regelmatig soep brengt naar een buurtbewoonster, die een andere nationaliteit heeft. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je zo’n verhaal vertelt, mensen zich meteen beter gaan gedragen. 

Tip 5: Steun degene die gediscrimineerd wordt

Tenslotte is het belangrijk om iemand die gediscrimineerd wordt te steunen. Stel je voor dat het om een collega gaat die door een patiënt gediscrimineerd wordt. Maak duidelijk dat alle medewerkers van de afdeling achter hun collega staan en dat dit gedrag niet getolereerd wordt.

Onderlinge verhoudingen versterken

Heerst er geen fijne sfeer op jouw afdeling of in jouw team? Neem dan contact op met Zorgzorro. Wij gaan vervolgens aan de slag om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.


De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie