Meer samenwerking in ouderenzorg door personeelstekort
ActiZ stelt in een recent onderzoek dat er samenwerking nodig is om het personeelstekort in de arbeidsmarkt te doen verdwijnen. Lees hier de andere uitkomsten.
De ouderenzorg loopt momenteel tegen grote uitdagingen aan, zoals het aantrekken van nieuwe medewerkers en het behouden van personeel. Ook de wijze waarop technologie het personeelstekort kan oplossen is een vraag waar de zorg zich veel mee bezighoudt. ActiZ, de branchevereniging voor zorgorganisaties stelt in een recent onderzoek dat er samenwerking nodig is om het personeelstekort in de arbeidsmarkt te doen verdwijnen. 

Wat doet ActiZ?

ActiZ streeft ernaar om goede zorg en ondersteuning te bieden aan ouderen en chronisch zieken. Zo organiseert het verbetersessies tegen regeldruk, zodat werknemers meer plezier hebben op de werkvloer. Tevens heeft ActiZ zogeheten ‘oriëntatiebanen’ gelanceerd in de VVT-sector. Ook belangrijk om te vermelden is dat er een goede CAO is afgesloten met vier procent loonstijging.

Paper voor rondetafelgesprek

Onlangs publiceerde ActiZ een paper voor een rondetafelgesprek over de arbeidsmarkt in de Tweede Kamer. Jacqueline Joppe, zorgbestuurder en vicevoorzitter van ActiZ kaartte de problemen in de ouderenzorg aan. Nederland is in rap tempo aan het vergrijzen en mensen worden steeds ouder. Tegelijkertijd zijn er steeds minder mensen die kunnen werken, wat natuurlijk erg tegenstrijdig is. In de paper voor het rondetafelgesprek pleit ActiZ voor een aantal zaken:
  • Er moet meer maatwerk worden aangeboden.
  • Meer momenten om met opleidingen te starten.
  • Opleidingen die beter aansluiten bij de wensen van zij-instromers en/of herintreders in de sector.
  • De bijscholing voor BIG-herregistraties moet worden geactualiseerd.
  • Het arbeidsmarktpotentieel moet worden vergroot.

Aanpassen wet- en regelgeving

Om bovenstaande zaken te realiseren moet er nog aardig wat gebeuren, zoals het aanpassen van de huidige wetgeving. Ook wil ActiZ dat er daadwerkelijk invulling wordt gegeven aan het Leven Lang Ontwikkelen beleid dat de Nederlandse regering een tijdje geleden heeft aangekondigd. Momenteel sluit de wet- en regelgeving niet altijd aan bij de wens om meer mensen aan het werk te krijgen in de zorg. Zo maakt de Mededingingswet het vrij lastig om de dienstverlening met meer zorgaanbieders te delen of om medewerkers uit te wisselen. Dit is jammer aangezien samenwerking de efficiëntie van het werk verbetert, zo stelt Jacqueline Joppe. 

Beter besteden van kwaliteitsgelden

Tenslotte vindt ActiZ dat de kwaliteitsgelden beter besteed moeten worden om zowel lokaal als regionaal maatwerk te kunnen bieden. Dit betekent dat 85 procent van de kwaliteitsgelden gebruikt moet worden voor extra handen aan het bed, terwijl 15 procent besteed kan worden aan kwaliteitsverbetering. Daarbij is het van groot belang dat de gelden passen bij de situatie, zodat ze de zorg en het welzijn verbeteren.

Ouderenzorg ondersteuning

De professionals van Zorgzorro hebben veel ervaring in de ouderenzorg en weten wat er speelt. Wil je je organisatie en team klaarmaken voor de toekomst, maar weet je niet hoe? Neem dan contact met ons op voor een tijdelijke professional om je team te begeleiden.

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie binnen de zorg