Opiaten: hoe zit het met de controle?

Opiaten moeten op de juiste wijze worden opgeslagen, beheerd en gecontroleerd. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over hoe er precies moet worden omgegaan met opiaten.

Opiaten moeten natuurlijk op de juiste wijze worden opgeslagen, beheerd en gecontroleerd. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over hoe er precies moet worden omgegaan met opiaten, vooral omdat opiaten niet vermeld staan op de lijst die landelijk geldt voor het dubbel controleren van medicatie. Hoe moet je nu precies omgaan met opiaten?


Beveiligde opslag van opiaten

Binnen iedere zorgorganisatie is het aan te raden om de opiaten op een veilige wijze op te slaan. Het is belangrijk om deze op een passende wijze te (laten) beheren en ervoor te zorgen dat niet zomaar iedereen bij de opiaten kan. Opiaten kunnen door medewerkers makkelijk worden gebruikt/misbruikt of worden doorverkocht. Zorgorganisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het opstellen van regels betreffende de opslag en het beheer van opiaten.

Hoe zit het met de dubbele controle?

Bij risicovolle medicatie die los is verpakt, en dus niet is voorverpakt in medicatiezakjes, geldt dat er een dubbele controle dient plaats te vinden. Op de lijst van medicatie die dubbel gecontroleerd dient te worden staan al deze medicatiesoorten aangegeven. Hier staan de opiaten echter niet op vermeld. Dit betekent dat zij in de basis niet in aanmerking komen voor dubbele controle, maar het betekent ook niet dat een dubbele controle niet uitgevoerd hoeft te worden. Het is namelijk aan iedere zorgorganisatie om hier afspraken over te maken. Het is dus wel mogelijk om afspraken te maken over het dubbel controleren van opiaten.

Wanneer is dubbele controle niet nodig?

In bepaalde gevallen is dubbele controle zeker niet nodig. Dit is van toepassing op de opiaten die zijn verpakt in medicatiezakjes, ook wel baxterzakjes genoemd. Veel organisaties kiezen ervoor om wel een dubbele controle uit te laten voeren op opiaten, vooral om gebruik/misbruik en verkoop van opiaten tegen te gaan, maar er wordt eigenlijk nooit vastgelegd dat er ook een dubbele controle plaats dient te vinden in het geval van opiaten die zijn verpakt in medicatiezakjes. In de thuiszorg is de cliënt zelf verantwoordelijk voor de opslag en het beheer van opiaten.

Is alles goed geregeld binnen jouw organisatie?

Het is natuurlijk heel belangrijk dat alles omtrent medicatie, waaronder ook opiaten, goed geregeld is binnen een organisatie. Toch is dit nog niet helemaal op orde bij alle zorgorganisaties. Heb jij een professional nodig voor het uitvoeren van audits en medicatiecontroles of wil jij bijvoorbeeld hulp bij het maken van afspraken met betrekking tot dubbele controles bij opiaten? Zorgzorro heeft de juiste professional in huis. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of advies.

Neem contact met ons op

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie binnen de zorg