Corona heeft op iedereen een bepaalde impact. Er zijn mensen die zich vooral zorgen maken om de financiën, maar er zijn ook mensen die veel zorgen hebben over hun gezondheid en de gezondheid van hun naasten. Zorgmedewerkers hebben in deze tijd vaak te maken met oplopende emoties, om verschillende redenen, maar meestal wel gerelateerd aan corona.
Het is heel belangrijk om de emotionele kant van corona bespreekbaar te maken én te houden binnen het zorgteam. Teamleden moeten de tijd krijgen en ook nemen om emoties te bespreken, naar elkaar te luisteren en elkaar te ondersteunen.
De emoties zijn vaak sterk aanwezig binnen zorgteams
Zorgmedewerkers zijn er om te zorgen. Dat doen zij voor een groot deel vanuit hun gevoel. Het uitschakelen van emoties is dan ook geen optie, ook niet tijdens deze coronacrisis, waarin zorgmedewerkers meer te verwerken krijgen dan gewoonlijk. Veel zorgmedewerkers geven dan ook aan dat de emoties zich vaak opstapelen en dat zij emoties steeds vaker mee naar huis nemen. De thuissituatie gaat eronder lijden, met alle gevolgen van dien. Juist daarom is het heel belangrijk om zorgteams alle ruimte en gelegenheid te bieden om emoties bespreekbaar te maken.
Niet iedereen ervaart dezelfde emoties
Belangrijk om rekening mee te houden is het feit dat niet alle zorgmedewerkers dezelfde emoties ervaren. De emoties komen dan ook niet allemaal uit dezelfde bron. Er zijn zorgmedewerkers die vooral moeite hebben met het missen van sociale contacten met collega’s, maar er zijn er ook die emotioneler zijn doordat partner en kinderen (ook) thuis werken en leren. Er zijn medewerkers die zich zorgen maken over het niet mogen bezoeken van een zieke dierbare, maar er zijn er ook bij die iemand verliezen door corona. Hierbij komen nog extra emoties kijken, omdat een mooie en passende uitvaart in deze tijd niet gerealiseerd kan worden. Dit zijn allemaal zaken die aandacht nodig hebben.
Wat is de taak van de werkgever?
Soms is een zorgteam zo sterk dat de teamleden elkaar zelf opzoeken en bespreken wat nodig is. Toch is het vaak zo, juist in situaties waarin emoties erg sterk zijn, dat bepaalde medewerkers stilvallen. De werkgever moet er dan zijn om de juiste ondersteuning te bieden. Op de eerste plaats is dit het bieden van een luisterend oor en het aanbieden van professionele hulp en begeleiding als dit nodig is.
Daarnaast kan de werkgever ook contactmomenten organiseren voor de zorgmedewerkers. Het moet duidelijk zijn dat het belangrijk is om je hart te luchten, maar ook dat het binnen het team én bij de werkgever veilig is om dit te doen. Werkgevers doen er goed aan om 1 op 1 contact te organiseren met elke zorgmedewerker, zeker in perioden van rouw, zodat iedere zorgmedewerker de aandacht krijgt die hij of zij op dat moment nodig heeft.
Een goede organisatie voor rouw in de zorg
Zorginstellingen hebben nu ook te maken met meer overlijdens. Medewerkers gaan hier allemaal op een eigen manier mee om en er zullen er zeker bij zijn die wat meer ondersteuning nodig hebben. Hiervoor hebben al meerdere zorginstellingen een rouwprotocol opgesteld of een nieuw rouwprotocol opgesteld voor deze periode. Zorgmedewerkers zijn er om elkaar te helpen. Zijn er extra interim zorgprofessionals nodig binnen jouw zorginstelling? Dan kan Zorgzorro helpen! Bekijk onze mogelijkheden online of neem eens vrijblijvend
contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen.