Leidinggeven in coronatijd wordt door veel leidinggevenden als lastig ervaren. Het valt niet mee om op afstand een juiste vorm van leiding, coaching, motivatie en begeleiding aan te bieden. We moeten allemaal zo veel mogelijk thuis werken, waardoor leidinggevenden niet meer tot een team spreken maar tot individuele teamleden.
Dit contact verloopt op afstand, vaak via internet, waardoor de mogelijkheden een stuk beperkter zijn dan gewoonlijk. Hoe pak je het nu goed aan voor jezelf én je zorgteam? Zorgzorro geeft je graag 5 belangrijke tips.
1. Bespreek duidelijk hoe de verwachtingen liggen
Er worden nu vaak andere dingen van medewerkers verwacht dan wanneer zij gewoon op het werk verschijnen voor een werkdag. Het werken gaat anders, de taken zien er anders uit en de mogelijkheden liggen anders. Bespreek met iedere zorgmedewerker duidelijk hoe de verwachtingen liggen. Het is voor de medewerker belangrijk om te weten waar hij of zij aan moet voldoen. Ga er niet zomaar van uit dat medewerkers precies weten wat zij moeten doen nu alles waar zij zo aan gewend waren ineens veranderd is.
2. Vraag voortdurend of alles duidelijk is
Veel mensen vinden het lastig om uit zichzelf aan te geven dat zij iets niet begrijpen of dat zij extra informatie of uitleg nodig hebben. Zij voelen zich dan te veel, gewoon lastig en er zijn erbij die zich ‘dom’ voelen als zij iets niet direct begrijpen. Als leidinggevende is het belangrijk om zeker te kunnen zijn dat alles duidelijk is. Vraag het daarom altijd na aan medewerkers. Zorg ervoor dat zij weten dat vragen stellen en om meer uitleg vragen als positief wordt ervaren.
3. Plan regelmatig team contactmomenten in
Nu we allemaal op afstand van elkaar moeten werken is het vrij makkelijk om elkaar spreekwoordelijk uit het oog te verliezen. Het dagelijkse, fysieke contact valt weg en we doen thuis allemaal ons eigen ding. Hierdoor is het vrij makkelijk om de verbinding met elkaar te verliezen. Het is aan de leidinggevende om dit te voorkomen, door regelmatig contactmomenten met elkaar in te plannen. Breng de teamleden samen voor een sociaal moment met elkaar. Het is belangrijk om het niet altijd over werk te hebben, maar om ook vast te houden aan de alledaagse interactie met elkaar.
4. Plan ook 1-op-1 contactmomenten in
Leidinggevenden doen er goed aan om 1-op-1 contactmomenten te plannen. Dit zijn de momenten waarin je kunt laten zien dat jij de vertrouwenspersoon bent waar zij op kunnen leunen. Het is het moment waarop je naar hen kunt luisteren en begrip kunt tonen voor hun situatie. Vraag regelmatig aan medewerkers hoe het met hen gaat en laat hen merken dat zij alles kunnen uiten. Dit verhoogt het onderlinge gevoel van verbinding.
5. Let op de gezondheid van medewerkers
Op de werkvloer zal je waarschijnlijk snel zien wanneer een medewerker niet lekker in zijn of haar vel zit, of wanneer iemand lichamelijke klachten vertoont. Het is lastiger om dit te constateren als iedereen op afstand werkt. Stel gerichte vragen en zorg ervoor dat alle medewerkers thuis hebben wat zij nodig hebben om gezond te kunnen werken. Hebben zij geen goede werkplek? Zorg er dan voor dat zij deze wel krijgen, om te voorkomen dat zij klachten krijgen door een verkeerde werkhouding. Zijn er al klachten ontstaan? Biedt dan ondersteuning van een fysiotherapeut aan. Merk je dat een medewerker emotioneel niet in balans is? Regel dan de juiste professionele begeleiding. Zo stel je je op als een echte leidinggevende, dichtbij en toch op afstand.
Heb jij een ervaren interim zorgprofessional nodig?
Zijn er eigenlijk handen tekort in jouw zorgteam? Voorkom dat de teamleden te maken krijgen met een te hoge werkdruk. Bij
Zorgzorro vind je de juiste interim zorgprofessional om jouw bestaande team aan te vullen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan verder op onze website of neem eens vrijblijvend
contact met ons op.