Jij bent goud waard!

Vandaag is het nationale complimentendag. Een goede reden om stil te staan bij het belang van oprechte complimenten.
te houden.

Topper! Heb jij dat geregeld? Wat goed! Fijn dat je net even de leiding pakte! Jij hebt hier écht talent voor! Vandaag is het nationale complimentendag. Een goede reden om stil te staan bij het belang van oprechte complimenten. Want wanneer heb jij voor het laatst een compliment uitgedeeld?

Leermoment

Op social media was onlangs het verhaal te lezen van een vader, wiens dochter op de basisschool ‘Wie is de Mol’ speelt. Bij binnenkomst in de klas wijst de juf elke dag een nieuwe ‘Mol’ aan, die ‘stiekem’ maar oprechte complimentjes moet uitdelen. Aan het eind van de dag moet de klas dan raden wie de Mol was. Klinkt eenvoudig, maar is het zeker niet! Want natuurlijk gaan andere klasgenootjes hierdoor ook ‘mollen’ en complimentjes uitdelen! Hoe mooi is dat?


Het idee achter het ‘spel’ is dat kinderen leren om de positieve kanten van elkaar te zien én te benoemen. Maar ook om de sfeer in de klas te verbeteren. Als volwassenen kunnen we hier heel wat van leren! Want hoe vaak schiet het er niet bij in, om collega’s, medewerkers of leidinggevenden een oprecht complimentje te geven?

Waardering en werkgeluk

Wist je dat een loonsverhoging veel minder invloed heeft op het werknemersgeluk dan een gemeend en inhoudelijk compliment? Waardering en werkgeluk gaan echt veel verder geld. Sterker nog: wanneer complimenten op de werkvloer uitblijven of – erger nog – medewerkers zien dat collega’s wél complimenten krijgen – dan liggen verlies van werklust, spanningen en zelfs burn-outs op de loer! Nog een reden dus om regelmatig een oprecht compliment uit te delen! Zeker nu – door de enorme druk in de zorg – iedereen op zijn tandvlees loopt….

10 tips voor het geven van oprechte complimenten

Een compliment is vaak makkelijk en snel te maken, heeft een enorme motiverende werking én kost niets! Daarom delen we vandaag graag 10 tips voor het geven van oprechte complimenten:

  1. Iedereen heeft bijzondere eigenschappen die te waarderen zijn. Benoem ze eens!
  2. Complimenteer duidelijk en opvallend en laat het niet klinken als een terloopse opmerking.
  3. Wees specifiek in je complimenten.
  4. Noem degene die je complimenteert bij naam.
  5. Complimenteer op onregelmatige momenten, dan komt het compliment nog positiever binnen.
  6. Sta ook stil bij het ‘normale’ werk dat normaal gesproken minder aandacht krijgt. Immers is dit minstens zo belangrijk!
  7. Een compliment geven aan een team, is iets anders dan een persoonlijk compliment. Een medewerker zal een persoonlijk compliment veel sneller mee naar huis nemen.
  8. Maak het jezelf niet te makkelijk en méén wat je zegt. Roep niet iets vanaf een afstandje, maar ga ook echt naar de medewerker toe. En leg ook uit waaróm je dit compliment geeft.
  9. Geef een compliment op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om je uit te spreken? Schrijf dan een persoonlijk kaartje.
  10. Maar denk ook aan wat de ander prettig vindt. Staat iemand graag in de belangstelling? Geef het complimentje dan waar anderen bij zijn. Is iemand wat meer teruggetrokken? Doe het dan onder vier ogen.

Fijne complimentendag!

Zorgzorro: ook voor een zorgprofessional op afstand

Heb jij een ervaren zorgmedewerker nodig? Iemand die op locatie voor je klaar kan staan óf iemand die ook vanuit de thuisomgeving belangrijke werkzaamheden kan verrichten? Je vindt de juiste professional bij Zorgzorro. Op onze website vind je meer informatie over de mogelijkheden. Natuurlijk kun je ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Neem contact met ons op

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie