Ik vind het belangrijk om collega’s in hun kracht te zetten

Ik vind het belangrijk om collega’s in hun kracht te zetten.

Ook voor Zorgzorro was de Dag van de Verpleging afgelopen 12 mei, de geboortedag van Florence Nightingale, een belangrijk moment om stil te staan bij het werk van alle verpleegkundigen, die zich dag in dag uit inzetten voor de gezondheid en het welzijn van anderen.


Voor de meeste verpleegkundigen is de zorg een vak, passie en roeping. Dit geldt ook voor Joyce van Huigevoort. Zij wist al op jonge leeftijd dat ze iets wilde betekenen voor anderen. “Ik ben in 2008 gestart als Verzorgende Niveau 3 en doorgestroomd naar Verpleegkunde, omdat ik merkte dat mijn kwaliteiten hier beter tot hun recht kwamen”, vertelt ze. “Het werken in de verpleging geeft me enorm veel voldoening. Ik word blij als ik mensen beter kan maken en vooruit kan helpen, maar vind het ook heel bijzonder wanneer ik patiënten en hun naasten mag begeleiden in de laatste fase van hun leven. Ik heb ruim twaalf jaar met veel plezier gewerkt als verpleegkundige in de algemene neurologie en acute stroke zorg, toen het tijd werd voor een nieuwe uitdaging. Ik ontdekte dat ik veel plezier haalde uit het aansturen en coachen van zorgmedewerkers. Ik vind het belangrijk om collega’s in hun kracht te zetten, zodat zij weer vol zelfvertrouwen aan de slag gaan en kunnen excelleren in hun taken. Daarom heb ik een korte uitstap gemaakt als coach in een Zorg Innovatie Centrum (ZIC), waar studenten een deel van de afdeling runden en daadwerkelijk primaire zorg mochten leveren aan de patiënten. Mijn taak was met name om ‘met de handen op de rug’ studenten te begeleiden, aan te sturen en te coachen in hun leerproces. Een hele mooie ervaring. Vooral omdat ik zag dat patiënten heel erg open staan voor deze ‘nieuwe lichting’.

Fijne laatste levensfase 

Inmiddels is Joyce doorgestroomd tot Kwaliteitsverpleegkundige in de ouderenzorg. “In mijn functie op de PG en somatische afdeling van woonzorgorganisatie Het Laar sta ik weliswaar iets verder van het bed, maar mijn focus is onveranderd gebleven”, vertelt ze. “Mijn doel is nog altijd om mensen een aangenaam en kwalitatief vol leven te bieden. Ik ben nog altijd verantwoordelijk voor een stukje zorg, maar heb nu een meer overstijgende blik. Ik ben als het ware de spil geworden tussen de teams en processen enerzijds en de kwaliteit van zorg en het management anderzijds. Het Laar staat enorm voor de ontwikkeling van medewerkers. Zij worden op alle mogelijke manieren in hun kracht gezet. Hier lever ik graag mijn bijdrage aan, door kennis én praktijkervaringen te delen.” 

Een mooie anekdote in dit kader dateert van enkele jaren geleden, toen Joyce nog op de neurologie-afdeling werkte. “Hier lagen veel oudere patiënten met niet-aangeboren hersenletsel, die ook regelmatig in een delier raakten”, vertelt ze. “Ik weet nog dat ik nachtdienst had, toen een oudere meneer in een delier schoot. Dit hadden we al vroeg in de gaten, dus we waren hem al prikkelarm aan het verzorgen. Ook wilden we hem overbrengen van een drie- naar een eenpersoonskamer, maar die was op dat moment niet beschikbaar. Op een bepaald moment gaf de meneer aan dat hij moest plassen, dus ben ik een urinaal gaan halen. Toen ik terugkwam, zag ik dat er ineens een glas appelsap op zijn nachtkastje stond. Ik ging er vanuit dat dit was neergezet door een collega, dus toen de man aangaf dorst te hebben reikte ik hem zonder nadenken zijn appelsap aan. De rest kun je denk ik wel raden.” Joyce gebruikt dit voorbeeld nog regelmatig, om een beetje humor in haar gesprekken te brengen. Maar vooral ook om collega’s erop te wijzen hoe belangrijk het is om geen aannames te doen. “Gelukkig heeft dit voorval zich nooit meer herhaald, maar het gezicht van de meneer zal me altijd bijblijven.”

De beste kwaliteit van zorg

Op dit moment zit Joyce geweldig op haar plek als Kwaliteitsverpleegkundige. In de toekomst echter zou ze graag doorgroeien naar een managementfunctie. Misschien zelfs bij Het Laar. “De samenwerking die medewerkers en managers hier hebben, spreekt me enorm aan”, vertelt ze. “Er wordt continu gekeken naar wat medewerkers nodig hebben om tot bloei te komen. Wanneer is ondersteuning van de managers gewenst? En wanneer moeten zij juist een stapje terug zetten? Hoe kun je sturing en coaching naar het hoogste niveau tillen, zodat de beste kwaliteit van zorg geleverd kan worden? Maar ook zonder een dominante rol te pakken? Hier hoop ik de komende jaren nog veel van te leren…”

Zorgzorro: ook voor een zorgprofessional op afstand

Heb jij een ervaren zorgmedewerker nodig? Iemand die op locatie voor je klaar kan staan óf iemand die ook vanuit de thuisomgeving belangrijke werkzaamheden kan verrichten? Je vindt de juiste professional bij Zorgzorro. Op onze website vind je meer informatie over de mogelijkheden. Natuurlijk kun je ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. 

Neem contact met ons op

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie binnen de zorg