Extreem hoog personeelstekort in thuiszorg
 Thuiszorgorganisaties kampen al maanden en met name in vakantietijd met een extreem hoog personeelstekort. Hoe lossen we dit op?
Het personeelstekort in de thuiszorg loopt hard op. Thuiszorgorganisaties kampen al maanden en met name in vakantietijd met een extreem hoog personeelstekort. Dit heeft diverse nare gevolgen voor zowel personeelsleden als cliënten.

Niet alleen de werkdruk neemt flink toe of vakanties worden ingekort, zelfs familieleden worden gevraagd om in te vallen of bij te springen bij de verzorging van ouderen en hulpbehoevenden. Hoe komt het dat het personeelstekort momenteel zo hoog is wat kun je als thuisorganisatie hieraan doen?

Kwaliteit thuiszorg neemt af

Het personeelstekort is dit jaar nog erger dan vorig jaar. Zo zijn honderden fulltime banen niet ingevuld waardoor de kwaliteit van de thuiszorg afneemt. Dit blijkt onder meer uit een recent onderzoek van de Consumentenbond naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Tot 2025 zijn er zo'n 125.000 extra verzorgenden en verpleegkundigen nodig in de thuiszorg. Momenteel zijn er veel openstaande vacatures, maar veel functies worden nauwelijks vervuld. Iedereen in de thuiszorg zet daardoor een extra beentje bij omdat het eigenlijk niet anders kan.

Plannen en initiatieven werken vrijwel niet

Allerlei plannen en initiatieven om de thuiszorg te professionaliseren werken bijna niet. De thuiszorg heeft namelijk te maken met een imagoprobleem. Dit heeft vooral te maken met de extreme werkdruk en de korte periode die bij een cliënt kan worden doorgebracht. Vanuit thuiszorgorganisaties is daarom een prangende vraag naar gekwalificeerd thuiszorgpersoneel en zeker ook verlichting van de administratieve lastendruk.

Veel wijkverpleegkundigen bijvoorbeeld zijn enorm veel tijd kwijt aan het bijhouden van een goede administratie. Verder is het ook voor personeel belangrijk om betere arbeidscontracten te krijgen, zonder dat ze bang hoeven te zijn voor ontslag. 

Professionele ondersteuning door Zorgzorro

Bij Zorgzorro ondersteunen we thuiszorgorganisaties bij alle veranderingen die op hen afkomen. Dit geldt ook voor jouw thuiszorgorganisatie. Als professionals brengen we structuur aan en daarnaast adviseren we over de inkoop en het beleid. Tenslotte weten we wat nodig is aan motivatie van jouw personeel om de gewenste doelstellingen te behalen. Kortom, neem contact met ons op voor een oriënterend gesprek of meer informatie om de problemen effectief op te lossen.

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie