Eind 2020 werkte bijna de helft van de werknemers noodgedwongen thuis. Ook recent heeft het kabinet het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar 'werk minstens de helft van de werktijd thuis.' En hoewel het even heeft geduurd voordat we allemaal een fijne werkplek hadden ingericht, bevalt het ons inmiddels goed. Zo goed zelfs, dat bijna 1 op de 4 werknemers aangeeft ook na de coronapandemie grotendeels vanuit huis te willen werken. Daarnaast wil 43% thuiswerken combineren met werken op locatie. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het NEA-COVID-19 onderzoek van TNO.
Thuiswerken heeft vele voordelen. Zo heb je niet te maken met reistijd, kun je je dag flexibeler indelen en word je minder afgeleid door collega’s, waardoor je productiviteit wordt verhoogd. Maar thuiswerken heeft ook een keerzijde. Immers ligt verstoring van de werk-privébalans op de loer. Om deze balans te bewaken, kunnen zowel werkgevers als werknemers concrete acties nemen. TNO en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelden zelfs een speciale factsheet op, om werknemers te helpen om een verstoorde balans te herkennen én een goede balans te houden. Ook diverse businesscoaches, arbodiensten en werknemersverenigingen formuleerden tips, voor thuiswerken én de combinatie tussen thuiswerken en werken op kantoor. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet:
1. Bepaal je begin- en eindtijd
en houd je daaraan! Hiervoor kun je het makkelijkst je ‘normale’ werktijden aanhouden. Ritme is immers een belangrijke factor in het krijgen én behouden van voldoende energie.
2. Focus op wat belangrijk is
en begin met de taken die vandaag of op korte termijn af moeten. Zo kun je aan het eind van de werkdag ook gemakkelijker afronden.
3. Neem voldoende pauze
Bij thuiswerken is het heel verleidelijk om door te werken en bijvoorbeeld je lunch ook voor je beeldscherm te nuttigen. Doe dit niet! Neem in ieder geval tussen de middag even afstand van je werk. Loop bij voorkeur ook een ommetje, zodat je helder en fris aan je middagtaken kunt beginnen.
4. Zorg voor een fijne werkplek
waar je niet continu wordt gestoord en afgeleid. Is het mogelijk om ergens in huis een bureau te plaatsen? Een fijne optie is een slaap- of zolderkamer, zodat je aan het eind van de werkdag letterlijk de deur kunt dichttrekken en niet meer met je werk geconfronteerd wordt.
5. Ga op vaste dagen naar kantoor
zodat je werkzaamheden en afspraken goed kunt plannen, het overzicht behoudt en niet vervreemd raakt van je collega’s. Plan bijvoorbeeld brainstormsessies zoveel mogelijk op locatie, in kleine groepjes. De werkzaamheden waarvoor je je moet focussen, kun je vervolgens thuis uitvoeren.
6. Pas je planning aan op die van je collega’s
zodat het niet te druk is op kantoor maar je wel alle voor jou relevante collega’s regelmatig ziet. Zo blijft iedereen aangehaakt en betrokken!
Zorgzorro: ook voor een zorgprofessional op afstand
Heb jij een ervaren zorgmedewerker nodig? Iemand die op locatie voor je klaar kan staan óf iemand die ook vanuit de thuisomgeving belangrijke werkzaamheden kan verrichten? Je vindt de juiste professional bij
Zorgzorro. Op onze website vind je meer informatie over de mogelijkheden. Natuurlijk kun je ook altijd vrijblijvend
contact met ons opnemen.