Extramurale zorg: hoe is de medicatiebewaking?
Bij extramurale zorg dient de cliënt zelf te zorgen voor het beheer en de opslag van de medicatie. Dit betekent niet dat de zorginstelling geen verantwoordelijkheden heeft bij extramurale zorg. Hoe zit dit precies? Zorgzorro vertelt je hier graag meer over.
Bij extramurale zorg heeft de cliënt een grotere eigen verantwoordelijkheid dan in het geval van intramurale zorg, waarbij het medicatiebeheer en de opslag onder de verantwoordelijkheid van de zorginstelling valt. Extramurale zorg betreft de zorg aan een cliënt die niet in een instelling verblijft. Het is zorg die de cliënt op afspraak bij de zorgaanbieder krijgt, of die de zorgaanbieder bij de cliënt aan huis levert.

In het geval van extramurale zorg dient de cliënt zelf te zorgen voor het beheer en de opslag van de medicatie, evenals voor het eventueel retourneren van medicijnen. Dit betekent echter niet dat de zorginstelling helemaal geen verantwoordelijkheden heeft bij extramurale zorg. Zorgzorro vertelt je hier graag meer over.

Adviseren en informeren betreffende opslag

Cliënten dienen hun medicatie zelf te bewaren. Het spreekt voor zich dat dit op de juiste wijze dient te gebeuren. De apotheker is verantwoordelijk voor het informeren en adviseren van de cliënt over zijn medicatiegebruik. In de zorgketen van de cliënt kunnen hier plaatselijk specifieke afspraken over zijn gemaakt. Deze afspraken worden in het zorgdossier vastgelegd.

Problemen bespreken met meerdere partijen

In de praktijk kunnen zorgmedewerkers problemen of risico’s signaleren met betrekking tot de medicijnen. Zo kan het zijn dat er te veel medicijnen overblijven of dat er juist steeds te weinig medicijnen aanwezig zijn bij de cliënt in huis. Het kan ook zijn dan medicatie ‘rondslingert’ in huis of dat er medicatie in huis wordt aangetroffen die over de houdbaarheidsdatum is.

Wanneer er sprake is van problemen of risico’s met betrekking tot medicijnen bij extramurale zorg, dan is het de verantwoording van de zorgmedewerker om dit te melden. De zorgmedewerker dient de problemen en/of risico’s te bespreken met de cliënt zelf, met een eventuele mantelzorger, met de apotheker en/of de huisarts.

Controles op medicatie(verstrekking)

Het is vanzelfsprekend belangrijk dat er met regelmaat controles van de (verstrekte) medicatie die de cliënt gebruikt, plaatsvinden. Dergelijke controles kunnen ook betrekking hebben op, of veranderingen vragen van, de medicatieverstrekking. Zorgzorro heeft de juiste professionals in huis voor het uitvoeren van audits en medicatiecontroles. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie