Corona heeft ook positieve bijwerkingen voor de zorgsector
 Een crisis heeft vaak ook positieve gevolgen. In dit blog bekijken we de positieve effecten voor de zorgsector.
Het is belangrijk om positief te blijven in tijden waarin het wat moeilijker gaat dan gewoonlijk. Een crisis heeft vaak ook positieve gevolgen. Nu we allemaal te maken hebben met de coronacrisis is dit zeker ook het geval. Natuurlijk zijn er ook een hoop nadelen, maar in dit blog bekijken we de positieve effecten voor de zorgsector.

Het is juist nu belangrijk om te blijven kijken naar wat wél mogelijk is en naar de positieve bijwerken die corona op de zorgsector heeft. Er zijn namelijk zeker ook wel pluspunten te vinden. Zorgzorro benoemt 4 positieve bijwerken van corona voor de zorgsector.

1. Zorg op afstand is heel goed mogelijk

Zaken die voorheen voor onmogelijk werden gehouden, zoals het bieden van zorg op afstand, blijken ineens best goed mogelijk te zijn. Natuurlijk, dit geldt niet voor alle soorten en vormen van zorg. Toch, in veel gevallen is zorg op afstand mogelijk. Er wordt met elkaar gebeld en ook videobellen tussen zorgverleners en cliënten/patiënten is tegenwoordig heel gewoon. Hiermee wordt het risico op besmetting met Covid-19 veel kleiner.

2. Er kan méér zorg worden geboden

Wanneer we zo veel mogelijk zorg op afstand bieden, dan brengt dit meerdere voordelen. We kunnen op die manier de besmettingsrisico’s beperken, maar er kunnen ook meer cliënten/patiënten op een dag worden geholpen door een zorgverlener. Denk daarbij aan sommige consulten of adviezen op afstand die voorheen fysiek plaatsvonden. Door de coronacrisis is iedereen veel handiger geworden met de smartphone en tablet. Zorgprofessionals zijn niet meer zo veel tijd kwijt aan het heen en weer reizen tussen cliënten/patiënten, waardoor zij meer mensen op een dag de juiste zorg kunnen bieden.

3. Meer investeringen

De afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van besparen in de zorg en besparen op de zorg. Dit beleid vanuit de overheid bleek op termijn niet houdbaar. Toen begin maart 2020 de crisis begon werd dit over de hele zorg duidelijk. Het kabinet wist niet hoe snel ze extra geld voor de zorg moesten vrijmaken. In de maanden daarna is er veel extra geld gekomen welke zorginstellingen hebben gebruikt om o.a. personeel op te leiden en apparatuur aan te schaffen.

4. Verbetering van de zorg zelf

De zorg zelf lijkt op dit moment (in sommige gebieden) van veel betere kwaliteit te zijn dan de zorg zoals deze voorheen geboden en ervaren werd. Artsen delen veel meer kennis onderling met elkaar. Digitale contacten worden nu gecombineerd met fysieke contacten, want deze blijven natuurlijk wel nodig. Juist deze combinatie zorgt ervoor dat de zorgkwaliteit verbetert en daar profiteert iedereen van. Mensen die niet zomaar aan de bel durven trekken of iets durven te bespreken met een zorgverlener, durven dit online vaak wel. Hierdoor krijgen ook zij de zorg die zij nodig hebben.

Zorgzorro biedt ook interim zorgprofessionals op afstand

Sommige patiënten en cliënten moeten gewoon worden gezien, bijvoorbeeld voor een fysieke controle of een onderzoek. Andere zorg kan prima op afstand worden geboden en het blijkt dat hier ook nog eens heel positieve bijwerkingen aan kleven. Heb jij een ervaren interim zorgprofessional nodig voor het bieden van zorg op afstand? Ook dan kun je bij Zorgzorro terecht. Wil je meer weten of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.
 

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie