Wie neemt het besluit in een zelfsturend team?
Zelfsturende teams zijn erg populair en veel effectiever in organisaties, maar wie neemt het besluit?
Zelfsturende teams zijn erg populair en veel effectiever in organisaties. Meerdere onderzoeken laten dan ook zien dat zelfsturende teams vaak beter presteren dan teams met een duidelijke leidinggevende. Wel is het zo dat teams zonder aansturing meer moeite hebben op het gebied van besluitvorming. De vraag is dan ook wie er knopen door moet hakken wanneer niemand de leiding heeft?

Wij helpen je op weg met 4 stappen die zelfsturende teams op volgorde kunnen toepassen bij het nemen van beslissingen. Het nemen van een besluit zal zo veel makkelijker gaan verlopen.

Stap 1: Praten en discussiëren

In veel gevallen lijkt een beslissing ineens vanzelf te vallen wanneer er eenvoudig over gesproken wordt. Een zelfsturend team kan het topic eens goed met elkaar bespreken en wellicht komt er dan vanzelf een beslissing uitrollen. Lukt dit niet, dan ga je door naar de tweede stap.

Stap 2: De meerderheid bepalen

Verzamel van ieder teamlid zijn of haar standpunt, inclusief onderbouwingen. Vervolgens kun je bekijken of er een heel duidelijke meerderheid bestaat. Er kan dan een beslissing vallen op democratische wijze. Het kan goed zijn om aan de minderheid te vragen welke zaken zij toegevoegd zouden willen zien aan het besluit. Dit vergroot de kans dat zij uiteindelijk ook akkoord gaan.

Stap 3: Twee teamleden aanwijzen

Werkt de tweede stap ook niet? Dan kan het goed zijn om twee teamleden aan te wijzen die uiteindelijk samen de knoop door zullen gaan hakken. In het beste geval is dit een teamlid dat tegen is en een teamlid dat voor is. Zo zijn beide groepen binnen het team vertegenwoordigd. De twee teamleden gaan vervolgens informatie verzamelen, discussiëren, zaken uitwerken en uiteindelijk een beslissing nemen voor het hele team.

Stap 4: Begeleiding inschakelen

In de praktijk komt het voor dat een zelfsturend team op geen enkele manier zelf de knoop door kan hakken. Het is dan aan te raden om begeleiding in te schakelen. Deze begeleiding kan tijdelijk aanwezig zijn voor het team, tot het moment waarop de beslissing uiteindelijk valt.

Teamcoach nodig?

Komt jouw team in de zorg niet goed tot een bepaalde beslissing en kunnen jullie wel een (tijdelijke) teamcoach gebruiken? Dan vind je de juiste professional bij Zorgzorro. Je kunt de mogelijkheden online bekijken. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om even contact op te nemen voor meer informatie of advies. 

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie binnen de zorg