Digitale patiëntgegevens zijn gevoelig en hebben de juiste bescherming nodig. De wetgeving rondom privacy en persoonsgegevens is continu strenger aan het worden. Om
datalekken te voorkomen zijn er al veel maatregelen genomen. Als professional in de zorg kun je zelf ook nog maatregelen nemen. Hieronder vind je 5 praktische tips om jezelf en je patiënten te beschermen.
1. Bescherm je inloggegevens
Het is soms zo makkelijk om je inloggegevens te delen met anderen. Je hebt een stagiair bij je en geeft hem je inlogcodes, bijvoorbeeld. Goed bedoeld natuurlijk, maar niet verstandig. Er zijn zorginstellingen waar de inloggegevens gewoon op de computer worden geplakt of op de kaft van de agenda staan. Bescherm je inloggegevens goed en geef deze niet zomaar weg.
2. Let op met social media
Natuurlijk is het heel verleidelijk om social media te gebruiken in je pauze of als het even iets rustiger is. Dit is natuurlijk prima, maar doe dit dan wel via je eigen smartphone of tablet en niet via de computer van de zorginstelling. Virussen en malware komen vaak via social media-berichten binnen en dat risico wil je niet nemen. Gebruik de computers op het werk niet voor privédoeleinden.
3. Een apart netwerk voor Zora
Veel zorginstellingen werken met Zora, de welbekende zorgrobot. Er wordt zeker veel voordeel gehaald uit de inzet van Zora, maar er moet wel nagedacht worden over de beveiliging. Het is verstandig om deze zorgrobot te laten werken via een apart Wifi-netwerk.
4. Nepmails verwijderen
Nepmails en phishingmails... We krijgen ze bijna aan de lopende band. Het is belangrijk om dergelijke mails direct te verwijderen zonder linkjes in de mail aan te klikken. Als je met de muis op de link gaat staan, dan kun je zien waar je naartoe zal worden geleid als je erop klikt. Ziet dit er verdacht uit? Klik er dan niet op, maar verwijder de mail direct.
5. Controleer je (digitale) post
Er wordt met grote regelmaat privacygevoelige informatie per post of per mail aan patiënten verstuurd. Het komt voor dat dit per ongeluk naar een verkeerd (mail)adres wordt gestuurd en er is dan officieel sprake van een datalek wanneer de ontvanger de post of de mail opent. Dit moet je altijd zien te voorkomen, dus controleer alle (digitale) post op juistheid van (adres)gegevens voordat je het verstuurt.
Kan het beter in jouw zorginstelling?
De bescherming van jezelf en van je patiënten is heel belangrijk. Kan de veiligheid beter in jouw zorginstelling? Schakel dan een
professional in via
Zorgzorro. Wij hebben de experts in huis die je kunnen adviseren hoe je de dataveiligheid in je instelling kunt verbeteren.